Hoeveel licht krijg je?

Leef je in het donker, woon je in een grot of…
Om rustig te slapen, moet je “volledig” leven.
Wat betekent “volledig leven” voor je lichaam?

1.       Bewegen
Om beter te slapen en minder moe te zijn, moet je jezelf eerst in actie en beweging zetten. (Deze valkuil hebben we reeds in vorige mails besproken). En…

2.       Zorg voor voldoende daglicht
In de online slaaptraining van www.kannietslapen.nl komt o.a. aan bod hoe belangrijk het hormoon melatonine is, welke je lichaam vertelt wanneer je slaperig bent en hoe dat hormoon vrijkomt in het donker, wanneer er geen daglicht is.

Simpel gezegd: Het betekent dat je je lijf – en je ogen – veel bloot moet stellen aan veel daglicht. Dit voorkomt dat er overdag melatonine aangemaakt wordt en dat  het volledig in de nacht wordt vrijgegeven. Dit alles geeft je een hogere alertheid overdag en een diepe slaap ’s nachts.

En dit is toch wat je wilt?

De online slaaptraining “Lekker Slapen” kan zeer effectief zijn tegen slapeloosheid. Maar als je de hele dag in een slecht verlichte omgeving zit, garanderen wij niet dat je jezelf overdag zo alert voelt en dat je ’s nachts goed en diep slaapt. Dit omdat …

wij niet gemaakt zijn om hele dagen binnen te zitten en binnen te leven.

De gemiddelde westerling leeft  – ook zomers – in veel te donkere ruimtes, oftewel in een soort grot.

Hoeveel tijd ben je buiten?

Sommige mensen zijn veel buiten, soms wel uren, echter er zijn er ook die maar 10 minuten of minder per dag buiten zijn. Er zijn mensen die ’s morgens naar hun werk gaan, de metro pakken, uitstappen vlakbij kantoor, ’s middags dezelfde weg terug nemen en ’s avonds thuis voor de buis zitten.  Deze mensen krijgen dus veel te weinig licht.

Licht wordt gemeten in eenheden van lux. Een lux is ongeveer gelijk aan het licht van een kaars die op 1 meter afstand van je brandt. Een heldere zonnige dag levert  tussen de 10.000 en 20.000 lux op.

Hoe zit het met je gezellige woonkamer? Waarschijnlijk schijnt er zo’n 20 tot 50 lux. De meeste kantoorpanden hebben zo’n 100 lux. Als je TV kijkt krijg je ongeveer 1 lux. Is dit allemaal wel genoeg? Nee, dus.

Je krijgt zo’n beetje hetzelfde licht effect als ” leven in een grot”.

“Ik voel me somber!”

Gebrek aan licht veroorzaakt de nodige problemen, denk aan somberheid en depressie-achtige klachten, zeker in de winter. Studies hebben aangetoond dat stemming en energie niveaus het laagst zijn tijdens de wintermaanden. De reden is natuurlijk dat de dagen kort zijn en dat wij vanwege het weer minder buiten zijn. Deze somberheid staat beter bekend als de winterblues.

Hoeveel licht heb je nodig? En wat moet je doen?

Je moet er voor zorgen dat je elke dag aan het volledige daglicht wordt bloot gesteld. Als het zonnig is, minstens 30 minuten. Als het bewolkt is veel meer.

De optimale tijd om jezelf aan daglicht bloot te stellen, zal variëren van je slaapproblemen; of je moeite hebt met inslapen of te vroeg wakker bent.

Er zijn slechts twee manier om jezelf goed in het daglicht te zetten:

1.       Ga naar buiten

… en zonder zonnebril (alleen wel bij extreme zon, zoals op een strand of zonovergoten sneeuwveld, waar je wel bescherming nodig hebt)

2.       Neem een lichtbak

Kunstmatig licht wordt al lang gebruikt bij mensen die lijden aan somberheid, depressie of slapeloosheid. Het is bewezen dat het werkt. Wij adviseren hier niet verder over en verwijzen graag naar www.lichtvoorlater.nl.

Ons advies:  Leef niet in een grot, maar zoek het licht op.

Tot zover onze serie over slapeloosheid.

Meer tips, adviezen, uitgebreidere informatie en opdrachten worden aangeboden in de online slaaptraining “Lekker Slapen” van kannietslapen.nl

Wij ontmoeten je graag om samen een eind te maken aan je slaapprobleem.

Tot ziens,

Team van Kan Niet Slapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.