Wat te doen als je druk in je hoofd blijft en dus geen rust vindt?

Wij eindigden onze vorige mail met de vraag:

“Wat moet ik nu doen? Moet ik blijven proberen om in slaap te vallen? Moet ik minder mijn best gaan doen of moet ik opgeven en me er bij neerleggen dat ik elke nacht uren wakker lig?

Het antwoord is: Nee, dat hoeft niet.

Het is ingewikkeld en eigenlijk ook heel simpel:

 • Realiseer je dat je jezelf hebt geconditioneerd om steeds,  elke keer als je naar bed gaat of elke keer dat je ’s nachts wakker ligt, dat je probeert om in slaap te vallen.

Door deze “fout” te maken (samen met mogelijk nog meerdere valkuilen!) heb je jezelf in wezen geconditioneerd om wakker te blijven.

 • Haal uit je gedachte het idee “ik moet in slaap vallen”. Weet je het verhaal nog van de vorige keer over dat slaaponderzoek in een kliniek? …  Ideeën en gedachtes maken dat het 3x langer duurt voordat je in slaap valt.

Je hersenen zullen vanzelf in slaap vallen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dus: Laat los!

Denk eens aan de keren per dag dat je het gevoel hebt dat je slaperig bent. Meestal is dat op de verkeerde momenten; op kantoor, in de auto achter het stuur, terwijl iemand tegen je praat …

Denk eens aan de momenten waarbij je het moeilijk vindt om jezelf te concentreren. Denk eens aan de momenten dat je liever je ogen wilt sluiten. Denk eens aan de momenten waarin je liever wilt gaan liggen en alles wilt vergeten …

Wat er op die momenten gebeurt in je hersenen, is dat de activiteit hééééééél erg vertraagt. Je lichaamstemperatuur daalt. Om dan wakker te blijven, is best moeilijk. Hieruit blijkt dan ook hoe weinig controle je hebt over waken en slapen en het bewijst dat …

de hersenen vallen in slaap, als ze er klaar voor zijn om te slapen en NIET wanneer JE hebt besloten om te willen slapen!

Ach, zal je nu denken: “Hoe zo vertragen mijn hersenen uit zichzelf, ze blijven maar doordraaien en malen?”

Dat horen wij meer. Het is dan ook belangrijk dat je op een zachte manier je hersenen van een hoge versnelling in een lage versnelling “krijgt”. De truc is om met een zacht duwtje je hersenen te vertragen zonder jezelf te focussen om in slaap te vallen. Dit kan je doen door aan bijvoorbeeld iets heel saais te denken of aan iets oninteressants, of door weinig stimulerende dingen in je omgeving te hebben.

Een paar tips:

 • Concentreer je op je ademhaling

Richt je aandacht op je in- en uitademing.

 • Ontspan verschillende delen van je lichaam

Span eerst even een lichaamsdeel aan en laat dan los en voel de ontspanning.

 • Concentreer jezelf op de ruimte tussen je gedachtes

In plaats van het volgen van al je gedachtes die bij je opkomen, zet je tussen de gedachtes een lege ruimte en richt daar je aandacht op. Let op: deze lege ruimtes worden groter en groter.

 • Stel jezelf voor dat je ontspannen bent in een warme en mooie omgeving

Bijvoorbeeld: liggend op een strand, kijkend naar de zee, naar de wolken, naar de lucht, voel de warme zon op je huid enz.

 • Luister naar de CD met ontspanningsmeditaties van “Kan Niet Slapen”

Regelmatig luisteren naar de meditaties brengt je meer en meer in ontspanning.

 • Luisteren naar het geluid wat onze hersenen produceren  (Brain / mind control)

Dit is wat wij als team graag aanbevelen. We zullen dat hier onder kort uitleggen.

Het is een gemakkelijke manier om je hersenfrequentie (hersenactiviteit) naar beneden te krijgen. Tevens helpt het je om van je slapeloosheid, van het niet slapen of slecht slapen af te komen.

De voordelen van het geluid van de Brain / mind control methode en de daarbij behorende meditaties:

 1. Het is makkelijk. Je bent lekker passief en hoeft (bijna) niets te doen. Je hoeft dus ook niets onder controle te houden.
 2. Het geluid vertraagt mechanisch je hersengolven en langzaam gaan je gedachten over in een slaaptoestand.
 3. Het is een veilige manier en werkt positief op je gezondheid.
 4. Het is eenvoudig. Het vergt geen training of inspanning.
 5. Het werkt snel.
 6. Het traint je hersenen om uit zichzelf te vertragen.

Dit geluid en de daarbij behorende methodiek en oefeningen, worden uitgebreid behandeld in onze online slaaptraining.

Wil je meer informatie, uitgebreide info en meditaties met o.a. dit brain / mind control geluid en over hoe je hersenen nog meer te programmeren zijn om een “Lekkere Slaper” te worden? Dan schrijf je je in voor de online slaaptraining “Lekker Slapen”.

Wij ontmoeten je graag.

Team Kan Niet Slapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.