Wat je zeker ’s avonds NIET moet doen …

De laatste jaren slaap ik gelukkig goed en dat is wel anders geweest. Toch gaat het heel af en toe nog mis. Gisteren nacht had ik weer zo’n slechte ervaring.

Ik had gisteren een hele goede dag, ik zat in een enorme flow en ging dus maar door en door. Ik had ’s avonds laat nog zoveel gedachten dat ik dacht, dit wil ik nog even uitzoeken en dat wil ik nog even verwerken, nu weet ik het nog allemaal en laat het me nu maar uitwerken. Dus, wat doe ik, ik kruip lekker in mijn bed en neem de laptop mee en vervolgens zit ik tot na 2 uur ’s nachts nog lekker op mijn computer te werken. “Heerlijk”, dacht ik, “mijn werk is af”. Prachtig, ik had alles gedaan wat ik in mijn gedachten had en kon nu rustig gaan te slapen. Nou mooi niet. Doordat ik nog zo intensief achter mijn laptop had gezeten, was mijn hoofd nog helemaal niet in ruststand, maar in de zeer actieve modus van denken, plannen en ideeën uitwerken.

Ik heb het geweten. De rest van de nacht heb ik wakker gelegen. Ik lag maar te draaien, te woelen, mijn ogen dicht te knijpen en ontspanningsoefeningen te doen. Nou helaas, niets werkte. Ik zag het om half vijf al zo’n beetje licht worden en om 7 uur ging mijn wekker weer, waar ik al een hele tijd op lag te wachten. Weer een nacht verknald, of toch niet? 

Wat voor lering trek ik hier voor mezelf uit? In ieder geval het advies opvolgen (wat wij zelf adviseren) om ’s avonds geen computer meer aan te raken en de avond rustig af te bouwen. Dus geen computer mee naar bed, maar zorg er voor dat er pen en papier naast je bed ligt. Mochten er dan gedachten komen, pak dan pen en papier en schrijf ze in een paar steekwoorden op. Zo kan je de gedachten en het malen er over loslaten en kan je rustig (verder) gaan slapen. Wel-te-rusten!

Hoe vaak zit jij toch ’s avonds nog achter de computer? En welk effect heeft dit op jou?

Laat je reactie achter.

Reacties

  1. Merel zegt:

    Beste Team van Kan Niet Slapen,

    O, had ik dit blog maar eerder gelezen. Van de week had ik weer zo’n avond en nacht. Dus, ja doorgewerkt – achter de computer – tot zeker 23.00 uur. Toen dacht ik even iets anders en heb ik een wijntje gedronken en wat TV gekeken. Om 24.00 uur naar bed … draaien … nadenken over mijn werk … 03.00 uur nog wakker … weer naar de WC … de vogels horen fluiten en toen … toch in slaap gevallen … en daar ging de wekker om 07.00 uur. O, wat een nacht! Ja, en nu weet ik het … dom, dom, dom, om zo laat ’s avonds nog te werken achter de computer. Mijn besluit staat vast: na 20.00 uur voor mij geen computer meer!

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.