Breng je te veel tijd door in bed?

Eén van de meest voorkomende slaap mythes is de overtuiging dat iedereen wel 8 uur slaap nodig heeft om gezond en volledig uitgerust te zijn.

Nou, vergeet het maar, deze overtuiging is niet waar!

Het feit dat je je moe voelt, betekent NIET dat je per se ook meer tijd in bed zou moeten doorbrengen. Waarschijnlijk zelfs het tegenover gestelde.

Wij zullen dit uitleggen.

Er zijn zeer veel verschillende mensen met even zoveel verschillende behoeften.

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de bevolking 6 uur of minder per nacht slaapt. Er zijn mensen (ook bekende Nederlanders) die zeer goed presteren en verantwoordelijke banen hebben die slechts 4 à 5 uur per nacht slapen. En aan de andere kant was er ook een Albert Einstein die wel 10 tot 12 uur sliep en het liefst tussen door nog een “dutje” deed.

Nu kun je je afvragen:

“En ik? Hoeveel slaap heb ik nodig?”

Dit is een goede vraag en je bent de enige die deze vraag kan beantwoorden.

In de online slaaptraining “Lekker Slapen” zullen wij uitleggen dat er een slaapcycli is en dat deze per persoon kan verschillen.

Voor nu is het korte antwoord op de vraag:  Hoeveel slaap heb ik nodig?:  Zoveel als nodig zodat je uitgerust de dag in kunt.

Dit brengt ons op een andere slaapmythe, namelijk:

De mythe van de kwaliteit.

Alle slaaptijd is niet op dezelfde manier gemaakt. Je hebt verschillende fases in je slaap (o.a. diepe slaap, REM, dromen, inslaap fase e.d.).

Om te kunnen ontdekken hoeveel slaap je nodig hebt, moet je eerst je echte diepe slaap herwinnen. De fase van diepe slaap is erg belangrijk omdat hier het herstel plaats vindt. Als je dit weet, kan je meer of minder gaan slapen en voelen hoeveel slaap optimaal voor je is.

Klinkt mooi, toch?

Je leest deze mails omdat je slecht slaapt en nog niet de kwaliteit van slaap hebt, toch? Je bent nog niet in staat om goed af te stemmen op je slaap; je wilt toch meer dan 2 of 3 uur slapen!

Misschien maak je onderstaande fout wel?

Wedden dat wij kunnen raden wat je doet  als de nacht komt en je je zorgen maakt over (weer) een slapeloze nacht …

Omdat je weet dat het lang duurt om in te slapen, ga je vroeg naar bed.

En … klopt het … wij zeiden het al, dat wij het zouden raden … dat was de fout!

Je gaat naar bed, terwijl je lichaamstemperatuur nog steeds (veel) te hoog is om in slaap te vallen. Dus wat er gebeurt, is dat je gaat woelen en draaien, je mind begint te draaien en je “Ik kan niet slapen”  wordt een self-fulfilling prophecy. Jij bent degene die  het slechte slapen zelf in stand houdt.

En … ’s morgens vroeg komt de tweede fout.

Aangezien je denkt (waar of niet waar) dat je het grootste deel van de nacht wakker hebt doorgebracht, raak je de snooze knop en wil je verder slapen.

Het effect van (weer) inslapen? Je laat je hersenen denken dat de nacht nog steeds gaande is. Je biologische klok is al vertraagd en nu heb je je hersenen geleerd om nog meer te vertragen.

Conclusie: Eerder naar bed gaan en later inslapen zijn grote NEE’s. Ze maken het slaapprobleem alleen maar groter, met elke nacht die komt. Doe het dus niet!

Breng niet meer tijd in bed door dan nodig!

Wat moet je dan hier voor in plaats doen? Over een paar dagen vertellen wij het je. Blijf op de hoogte.

Aan jou om te stoppen met het “worstelen” met je slaapprobleem. Je kunt mee doen aan de online training “Lekker Slapen”.

 

Tot de volgende keer.

Team van Kan Niet Slapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.