Wat te doen als je nog wakker ligt?

In ons vorige bericht hadden wij het over waarom het fout is om zo veel tijd in bed door te brengen. Blijf niet wakker liggen.

Vandaag willen wij je kennis laten maken met een (gedeeltelijke) oplossing. Wij hebben het niet zelf uitgevonden. Andere slaapexperts en onderzoekers hebben het ontwikkeld en uitgetest in diverse (slaap)laboratoriums .

Dus… wat doe je als het ’s nachts 1 uur is en je moet nog tot 7 uur? Nog meer proberen om in slaap te vallen? Nee! Zoals je inmiddels weet is dit een slecht idee. Lang in bed blijven en het beste er maar van hopen? Nee, die conclusie hadden wij vorige keer al getrokken.

Hieronder lees je wat je WEL moet doen. Je gaat gebruikmaken van wat wij noemen: de slaap reductie techniek.

Ja, lekker paradoxaal. Om uiteindelijk makkelijker in slaap te vallen en door te slapen, moet je de tijd die je in bed besteedt,  verminderen.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt of waar je misschien bang voor bent, zal dit niet de werkelijke slaap tijd doen verminderen. Het zal wel veel invloed hebben op de tijd die je wakker ligt in bed en de tijd die je doorbrengt met oppervlakkige en onnodige slaap. Je mag dus eigenlijk niet wakker liggen in bed. Sta dan op.

Wij hebben hier helaas niet de ruimte om alle informatie over deze techniek aan je aan te bieden, hierna volgt echter e.e.a. in een verkorte vorm.

Wakker liggen? Niet nodig.

 1. Nog wakker? Sta dan op!
  Als je na 30 minuten in bed liggen nog wakker bent, blijf dan niet liggen, maar sta op. Maak jezelf geen zorgen over het feit dat dit je dag zou kunnen verpesten.  Vergeet niet, dat je nu aan het trainen bent om op commando te leren slapen. Hiervoor moet je lichaam weten dat je het bed moet associëren met een onweerstaanbare slaap.
 2. Dus blijf niet in bed als je niet slaapt
  Ga uit bed en doe iets saais, in ieder geval iets wat je niet te veel opwekt. Je kan een boek lezen, maar vermijd te veel spanning en hersenactiviteiten. Wat ook aan te bevelen is om lichte yoga oefeningen te doen of wat lichte rek en strek oefeningen.
 3. Luister naar de meditatie cd die je gratis aanvraagt
  Ga rechtop zitten, sluit je oogleden en laat je meenemen in de meditatie. Een andere optie is te luisteren naar het geluid van de mind-control en de bijbehorende oefening.  Dit om jouw hersenactiviteit te verlagen. Deze methodiek  wordt uitgebreid behandeld in de online slaaptraining “Lekker Slapen“.Bied weerstand om in slaap te vallen. Zet je aandacht op de impulsen en laat je lichaam ontspannen. Het zal moeilijk zijn om niet in slaap te vallen. Echt alleen als je zo moe bent en het niet meer vol houdt, ga je terug naar bed.
 4. Slaap niet door tot ver in de ochtend
  Ook al ga je later naar bed dan gebruikelijk, probeer dit niet goed te maken door in de ochtend langer door te slapen.Sta op dezelfde tijd op als anders en vervolg je dag. De eerste dagen zal je merken dat je later bent gaan slapen dan je gewend was en omdat je wel op hetzelfde tijdstip opstaat, zal je waarschijnlijk in de ochtend het gevoel hebben dat je heel moe bent.Je weet hoe dit komt, dus hoef je jezelf er geen zorgen om te maken.

Als je wilt kan je ’s middags een kort dutje doen van 15 -20 minuten. De kunst van het nemen van deze korte, herstellende dutjes, kan je algehele productiviteit en energieniveau enorm stimuleren. Deze zogenaamde “power nap” zou je kunnen integreren in je leven.

Het is belangrijk om je lichaam een paar dagen de tijd te geven om te wennen aan het feit dat je niet zo lang in bed hoeft te liggen dan noodzakelijk. En binnenkort verspil je geen tijd meer wanneer je in bed ligt.

Geloof ons. Ook wij kenden het om uren nodig te hebben om in slaap te vallen. Nu doen we daar misschien 5 of 10 minuten over. Wij zijn gestopt om tegen ons zelf te zeggen “Ik ben een slechte slaper” of “Ik ben iemand die moeilijk in slaap valt” e.d.. Dat kan jij dus ook!

Wij zijn er binnenkort weer en vertellen dan de 7e en laatste fout en/of valkuil met betrekking tot slapen. Blijf op de hoogte! Wakker liggen is echt niet nodig.

Lekkerder leren slapen?

Lees dan meer over onze Online Slaaptraining “Lekker Slapen

Veel goede nachten gewenst!

Reacties

 1. vera zegt:

  Hee ik ben vera e ik ben 12 jaar, ik kan niet goed slapen vanwege omstandigheden maar ik ben dan wel moe, en dan zeggen mijn ouders denk maar aan iets leuks maar dat lukt gewoon niet wat moet ik doen ?!?

 2. Anoniem zegt:

  Ik kan vaak niet slapen vooral als ik op de klok kijk en zie dat het een uur in de nacht is mijn ouders zeggen dat ik te oud ben om bij hun te slapen ze zeggen denk maar aan iets leuks dat gaat dan niet vaak krijg ik Dan hoofdpijn of buikpijn als ik niet goed slaap wat moet ik doen

  Ps kijk ook vaak horror films nu niet meer maar dat was dus niet de reden
  Wat moet ik doen?!?

  • Hallo,

   Is zo lastig te zeggen, omdat ik niet direct de reden weet van je slaapprobleem en wat er allemaal bij jou speelt in je hoofd. Maar het is zeker goed dat je geen horrorfilms meet ziet. Want je activeert daarmee je hersenen tot veel gedachtes. Een idee is om iets met hele rustige of klassieke muziek te doen in de avond. Ook is het beter ’s avonds geen tv te kijken vlak voor je gaat slapen. De dag afbouwen is rust is het beste. Ga nog even gezellig met je ouders praten over wat je leuk vond die dag.

   Veel succes en download de meditaties op de site. Wellicht helpen die je ook.

   Team kannietslapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.