Een intrigerend verhaal over slapeloosheid

Geld als motivatie tegen slapeloosheid

Geld als motivatie tegen slapeloosheid

Stel je voor dat je zo slecht slaapt en zo ontzettend moe bent, dat je in een slaapkliniek terecht komt. Bij de intake, waarin je wordt doorgevraagd op jouw slaapgewoonten, word je door een onderzoeker gevraagd om mee te doen aan een onderzoek over slapeloosheid. En de onderzoeker zegt: “Je kunt er zelfs geld mee verdienen!” Je denkt: “Ik heb niets te verliezen”, en doet mee.

De onderzoeker geeft uitleg en zegt: “We organiseren een wedstrijd. Onderzocht wordt in deze wedstrijd wie van de deelnemers het snelste in slaap valt. Je moet een week mee doen … en als je wint, ga je naar huis met € 10.000,00”.

Goed, denk je. Het snelste in slaap vallen? Mijn probleem is juist dat ik uren wakker lig, voor ik in slaap val en als ik door een wonder wel in slaap val, ben ik binnen de kortste keren weer wakker! Het is dus haast onmogelijk en onwaarschijnlijk dat ik die prijs win…

Toch, bedenk je dat het geld welkom zal zijn en hoe je toch de snelste zou kunnen zijn … want de andere deelnemers hebben ook slaapproblemen en zijn toch ook niet voor niets in deze kliniek? Dus, heb je toch een kans …

Misschien kan je zelfs vinden wat je in jaren niet hebt gehad … namelijk de slaap zelf!

Dus … wat zou je doen om er voor te zorgen dat je sneller in slaap valt, dan de andere deelnemers?

Hier volgt de keiharde waarheid: Wat je ook zou doen, het zal je NIET lukken.
Zeggen wij hier dat er geen snellere manier is om in slaap te vallen? Nee, …

Wij zeggen, dat als je probeert om in slaap te vallen, je langer wakker zal blijven. Zo simpel is dat. Je zult de prijs dus nooit winnen en je houdt last van slapeloosheid.

Dit bovenstaande verhaal is wat onderzoekers ná studie hebben ontdekt. Er werd tegen één groep mensen gezegd dat ze een prijs zouden winnen als ze als eerste en dus als snelste in slaap zouden vallen. Bij een ‘controle’ groep werd niets verteld en zij gingen gewoon naar bed. Bij de mensen tegen wie verteld was dat ze een prijs zouden winnen, duurde het drie keer langer om in slaap te vallen, dan bij de ‘controle’ groep!

De reden: omdat ze zó ontzettend graag in slaap wilden vallen!

Misschien is het bij jou zelf ook al wel opgevallen. Hoe meer je probeert om in slaap te vallen en hoe harder je er voor wilt werken, des te langer duurt het om in slaap te vallen!

Waarom? Omdat in slaap vallen geen actie is, het is niet iets wat je doet. Het is iets dat je overkomt. En het gebeurt alleen als gevolg van loslaten, het loslaten van de dag, het loslaten van je zorgen, van het loslaten van het wel of niet in slaap vallen.

Controle leidt tot slapeloosheid

Je kunt niet én niets loslaten als je alles onder controle wilt houden.

Als je iets probeert, als je iets doet, of als je jezelf in spanning zet, blijven je hersenen ook in de hoogste versnelling en dus … blijf je wakker.

Het rare is, dat je het blijft doen, je blijft het proberen. Toch? Je blijft proberen om jezelf subtiel naar dromenland te krijgen, zelfs al weet je dat het niet werkt.

Wij kennen inmiddels die fout. Ook wij hebben jaren die fout gemaakt, ook al probeerden wij niet ons best te doen en hielden dus last van de slapeloosheid.

Je zult je misschien nu afvragen; “Wat moet ik nu doen? Moet ik blijven proberen om in slaap te vallen? Moet ik minder mijn best gaan doen of moet ik opgeven en me er bij neerleggen dat ik elke nacht uren wakker lig?

Nee, dat hoeft allemaal niet. Wij zullen in volgende mails hierop terugkomen.

Wil je meer weten, blijf ons volgen in de mails of neem een concrete stap om beter te leren slapen en schrijf je in voor onze online slaaptrainingLekker Slapen“. Wij helpen je graag!

Het team van Kan Niet Slapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.