Ben je bang voor slapeloosheid?

De volgende fout en/of valkuil brengt een hoop angst met zich mee onder slapeloosheidlijders en is waarschijnlijk de grootste reden waarom zo veel mensen  bang voor slapeloosheid zijn en daarom slaappillen (gaan) gebruiken.

De fout is gewoon de angst voor slapeloosheid.

Kijk, wij hebben allemaal tot op zekere hoogte de diepgewortelde angst voor de slechte dingen die met je zouden kunnen gebeuren als je te weinig of niet genoeg zou slapen. Maar weet je wat?…

Niets van dat ergs zal gebeuren!

Wat er wél zal gebeuren, is dat je je moe voelt en slaaptekort hebt en dat is het wel zo’n beetje.

Zie bijvoorbeeld het volgende interessante onderzoek.

Dit onderzoek dat in 2002 onder 1,1 miljoen mannen en vrouwen werd gehouden heeft bewezen dat mensen die 6 tot 7 uur per nacht slapen de grootste kans hebben om langer te leven. Het bleek dat mensen die 9 of 10 uur slaap per nacht nodig hadden, een zelfde kans op overlijden hadden als mensen met een “matig overgewicht”.  Oftewel Dr. Daniel Kripke, de  auteur van dit onderzoek zei: “Dit is nog eens een  blijde boodschap voor alle slechte slapers. Voor mensen die maar 5, 6 of 7 uur  liggen te woelen in bed en dus voor slechte slapers is er  niets aan de hand!  Je hebt de kans om langer te leven”.

Slecht geslapen? Nou en?

Dus… als je weer een slechte nacht hebt gehad, kan je dus maar beter tegen jezelf zeggen…

“Nou en?”

Stop met het denken en geloven dat al het ongelukkige wat er die dag zal gebeuren een gevolg is van je slapeloosheid. Dat is het niet. Ook al zou je helemaal niet slapen … zelfs al voel je je helemaal niet goed …  je zult niet ziek worden … je zult niet doodgaan!

Slaaptekort

Ja, wij weten dat slaaptekort je een slecht  gevoel geeft, dat je de toekomst wat somber inziet of depressief wordt, je handen kunnen beven, je denken kan verward zijn, je vermogen om een beslissing te nemen kan wat afnemen etc. etc. Wij hebben dat ook gehad, net als jij. En wij weten dat het uiteindelijk je gezondheid, je werk, je relaties in gevaar kan brengen …

… maar dit alleen als je een zeer lange tijd NIETS doet.

Wij proberen je hier alleen maar te overtuigen dat niet goed slapen vannacht maar een klein deel is van het geheel. Wij zeggen dit om je te helpen makkelijker te ademen, rustiger te worden en om de angst te verminderen.

De angst, veroorzaakt om de angst om niet te slapen, houdt je namelijk zeker wakker en meer dan tien koppen koffie … maar dat wist je al.

Bang voor Slapeloosheid? Hier nog een ander verhaal:

Er was eens een man die een record verbrak in het wakker blijven.

Hij bleef 453 uur lang achter elkaar wakker!

Dat is bijna 19 dagen. En afgezien van de voor de hand liggende slaperigheid, had hij geen slechte gevolgen van het zo lang wakker blijven. Hij was al die tijd zelfs niet ziek geworden.

Dus vanavond, als je begint te denken: “Zal ik nog eens slecht slapen?”, zeg dan alleen maar tegen jezelf  “Nou en?”. Deze eenvoudige handeling zal je helpen je te ontspannen en zal je helpen om de angst los te laten. Bang voor slapeloosheid is dus niet direct nodig.

Dit zal een goede stap in de richting zijn van beter leren slapen.

Wil je meer stappen, doe dan mee aan onze Online Slaaptraining “Lekker Slapen” en wordt ook een Lekkere Slaper! Inschrijven is eenvoudig en je kunt direct beginnen.

Het Team van Kan Niet Slapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.