Er is iets wat atleten en dus sporters hebben wat jij niet hebt. Wij gaan je vandaag vertellen hoe je “veel van dit” kan krijgen zonder uit je luie stoel te komen.
Maar voordat wij beginnen nog even op een rij wat de meest voorkomende redenen zijn waarom je moeite hebt met slapen, of geplaagd wordt met een zeer laag energie niveau als gevolg van slechte nachtrusten.
Waarom heb je nog een slaapprobleem?
De dagelijkse stress, zorgen en angsten als gevolg van ons moderne leven met de daarbij een mogelijk slechte levensstijl ondermijnen je slaap.
- Slapen is complexer dan het lijkt. Een aantal belangrijke factoren moeten in harmonie verlopen, anders is het resultaat dat de slaap oppervlakkig verloopt of verstoord wordt.
- Om die reden van complexiteit, is ook de oplossing voor iedereen niet hetzelfde.
- Als je al lang slaapproblemen hebt, dan associeer je je slaapkamer met een plek als “wakker”of “kan niet slapen”, ook al ben je je hiervan niet eens bewust.
- Jezelf dwingen om te slapen werkt niet. Ook niet als je het probeert, probeert en nog eens probeert! (Ook al is het moeilijk om daarmee te stoppen en het niet te doen).
- Alcohol werkt niet. Integendeel. Je denkt er makkelijk mee in te slapen, echter je berooft jezelf van een diepe slaap die je hard nodig hebt. (Ook al denk je met alcohol op “als een blok” geslapen te hebben).
- Het hebben van een super de luxe bed en kussen is mooi en fijn, echter niet genoeg. Het zou leuk zijn als het zo simpel was … (maar ja, het helpt natuurlijk wel!)
- Slaappillen werken niet (meer). Slaappillen zijn verslavend en genezen niet de slapeloosheid, ze behandelen namelijk niet de oorzaak van slapeloosheid.
En zo zijn er nog meer redenen te noemen waarom je slecht slaapt.
In de online “Lekker Slapen” training zullen veel onderwerpen besproken worden en oplossingen geboden worden.
Maar nu terug naar de sporters. Wat hebben zij, wat de meeste slechte slapers niet hebben?
Twee manieren om meer van “dat” te krijgen en weer te slapen als een roos ..
Wij hebben al eerder gesproken over het belang van onze hersenen en de hersengolf frequenties. Er is een specifieke vorm van hersenactiviteit die door wetenschappers “zintuiglijke motorische ritme” (SMR) genoemd wordt. Fysiek actieve mensen en atleten/sporters genereren in de hersenen veel SMR activiteit. De hersenen van slechte slapers vertonen zeer weinig SMR activiteit (alsmede ook mensen die last hebben van ADHD).
Je hersenen wekken de hele tijd elektrische activiteit op, ze produceren van wat wij noemen “hersengolven” op verschillende frequenties. Deze verschillende “frequenties” worden geassocieerd met verschillende mentale toestanden. Bijvoorbeeld, als je in diepe slaap bent, is je activiteit in je hersenen heel anders, dan wanneer je een complexe wiskunde som moet oplossen.
Onze hersenen zijn complex en sommige werkingen zijn nog altijd (gedeeltelijk) mysterieus. Toch lijkt de SMR activiteit betrokken te zijn bij de controle van status van opwinding, energie niveaus en ook van de remming van bewegingen tijdens de slaap.
Studies hebben het volgende aangetoond en dat is voor je dus interessant:
- Atleten/sporters en fysiek actieve mensen genereren veel SMR activiteit
- De meeste slapeloze mensen hebben een zeer lage hoeveelheid van de SMR activiteit gedurende de dag. (hetzelfde met mensen die lijden aan depressie of ADHD).
Als je hersenen dus weinig SMR activiteit genereert en je gaat dat niveau verhogen, dan zal ook je slaap verbeteren. Je zult sneller in slaap vallen, je zult dieper slapen en je zult veel meer profiteren van de herstellende krachten van echt goed slapen. Je zult gedurende de dag veel meer energie hebben.
Twee manieren om dat niveau te verhogen:
- Oefen regelmatig. Beweeg je lichaam. Kom in actie. Je hoeft echter niet twee uur fanatiek te sporten in de sportschool. Een stevige wandeling van 30 minuten in de ochtend is ook goed.Hier is een paradoxale waarheid: Om jezelf niet meer zo moe te voelen, moet je meer met je lichaam gaan doen.
- Luister naar de hersengolf frequentie meditaties en train je hersenen. In de online “Lekker Slapen” training wordt alles uitgelegd. Het is een eenvoudige manier om je hersengolven op slaapniveau te krijgen en om zo in een diepe slaap te vallen.
Je kunt je hersenen dus trainen en programmeren om goed te slapen.
Je zult je misschien afvragen: “Is het zo simpel, alleen mijn SMR activiteit verhogen en dan ben ik van mijn slaapprobleem af?”
Nou, nee, dat zeggen wij niet.
Er zijn ook andere factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je slaapgedrag. Denk bijvoorbeeld aan je omgeving, werk, privé, spanning en angsten.
In onze online slaap training behandelen wij elke maand daarom ook een ander thema, welke allen tot doel hebben om van een ieder een goede slaper te maken.
Maak voor jezelf een plan. Spreek bijvoorbeeld met een vriend(in) af om naar buiten te gaan en in beweging te komen. Voor meer hulp kan je bij ons terecht.
Echt leren om lekkerder te slapen? Meld je aan voor de online slaaptraining “Lekker Slapen“.
Tot ziens,
Team van Kan Niet Slapen
Ik ben inderdaad meer in de beweging gegaan. Ik red het nog niet om elke dag te wandelen, maar merk wel dat het invloed heeft op mijn slapen. Ik heb minder slechte nachten. Ik overweeg een hond aan te schaffen, zodat ik vaker buiten wandel!
ik slaap 3 uurtjes per dag,door pijn veel wakker.
als ik bid dan slaap ik beter.
kan niet veel bewegen,dus ben ik niet moe.
je hoeft niet 8 uur te slapen,je lichaam heeft zijn eigen behoefte.
ontspanning is beter dan echt slapen.
jaag niet achter geld en materie,kost je veel tijd .
doe liever wat je echt wil.
heb je echt alles nodig om je heen om jezelf gelukkig te voelen?
ga eens op onderzoek naar wat echt van belang is.
wees niet wat je hebt ,maar wie je bent.
prestatiedrang waarvoor?om beter te zijn als een ander?
ga eens op zoek naar jezelf en innerlijke rust.
vindt vrede in jezelf daar word je echt blij van