MOE, MOE … ZO MOE … !

Wij weten bijna zeker dat je in deze valkuil trapt. Je vertelt steeds tegen jezelf:

“Ik voel me zo moe, ik zal het rustig aan doen vandaag. Waar is mijn stoel, ik moet even zitten?”

Iedereen heeft dit soort gedachten, het is normaal. Je voelt je moe en je wilt geen energie meer verspillen dan nodig.

Wat je wilt is herstellen, rust krijgen en weer energie verzamelen.

Maar het probleem is het volgende.

Om energie te krijgen, moet je wel wat doen!

Waarom is dat? Dit heeft mede te maken met de cyclus van de lichaamstemperatuur. (Eén van de vier kritische cycli bepalen of je je slaperig of wakker voelt).

Je lichaamstemperatuur is overdag hoger dan ’s nachts.

Bij mensen met een gezond slaapsysteem begint in de vroege ochtend de lichaamstemperatuur te stijgen en ze worden dan ook wakker. Wanneer bij hen de temperatuur ’s avonds (laat) daalt, gapen ze en gaan dan naar bed en slapen lang.

De meeste mensen die slecht slapen, hebben een veel te platte lichaamstemperatuurcyclus.  Hun temperatuur stijgt overdag niet voldoende, met traagheid als resultaat. De temperatuur in de avond/nacht daalt niet genoeg, wat resulteert in onrustige en gefragmenteerde slaap.

Gaat er al een bel rinkelen? Ja?

Als je je lichaam krachtig gaat bewegen, zal je lichaamstemperatuur omhoog gaan. Je hele lichaam en geest worden gewekt … en daardoor voel je je alerter, levendiger, energieker. En …

 

Je kunt ook beter slapen!

 

… Niet alleen omdat je meer energie besteedt en je lichaam het nodig heeft om te herstellen … Maar ook omdat het de grootte en sterkte van de golven van je lichaamstemperatuurcyclus vergroot.

Hoe meer actie en oefening, hoe hoger de lichaamstemperatuur overdag en hoe meer ze zich zal verlagen in de nacht. Het is net als een slinger van een klok. Hoe meer je het zwaait aan de ene kant, des te verder/harder gaat die aan de andere kant.

Ook hier geldt:  Oefening baart kunst. En aan jou de actie.

Als je niet meer moe wilt zijn, ben je degene die er wat aan kan doen. Je kan uit de vicieuze cirkel van “Ik-ben-zo-moe-ik-moet-het-rustig-aan-doen” komen, door letterlijk in beweging te komen. Je kunt rustig aan beginnen en geleidelijk aan meer en meer doen.

Wil je het allemaal niet alleen doen? Dan is de online slaaptraining “Lekker Slapen” de oplossing voor je. Elke maand een ander en nieuw programma om je slaap te optimaliseren en om meer energie te krijgen. Met name als het gaat om je lichaam in beweging te krijgen, zal er o.a. gebruik gemaakt worden van Yoga oefeningen. Klik op de link voor meer informatie over de training.

Tot ziens,

Team Kan Niet Slapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.