4 tips om je dag goed af te ronden en te ontspannen

De meeste mensen hebben een druk bestaan. Als je vraagt aan iemand hoe is het? Krijg je vaak te horen: “Druk, druk en nog eens druk”. Velen van ons leven van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in een constante race. Dit houdt niet op als ze naar bed gaan! En hier hebben wij dan meteen weer een fout en/of valkuil als het over goed slapen gaat! Daarom krijg jij van ons 4 tips om je dag goed af te ronden en te ontspannen.

Je geest heeft namelijk wat hulp nodig bij de overgang van een drukke activiteit en operationele modus, naar een relaxte nachtelijke rust. De meeste tijd van de dag ben je alert, heb je controle en ben je actief. Je beslist, je reflecteert, je denkt, je reageert enz. Je hersenen worden geprikkeld en produceren een hoop snelle beta hersengolven om alle input te verwerken en om op een passende wijze te reageren, zodat je de juiste beslissingen kan nemen.

Al die activiteit moet voordat je gaat slapen over zijn en dus verdwenen zijn, anders kan je niet slapen en dat weet je maar al te goed.

Waarschijnlijk heb je zelf de conclusie al getrokken dat je niet erg goed bent in het uitschakelen en loslaten van je gedachten en zorgen. Ze komen en het gebeurt of je wilt of niet.

 

Wat kan je doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken?

Natuurlijk kunnen wij via de online slaaptraining “Lekker slapen” je helpen in het loskoppelen en echt loslaten van alles. Toch willen we je nu ook al vast wat meegeven om je dag op een goede manier af te bouwen, zodat je meer ontspannen de nacht in gaat. Wij willen voorkomen dat je maar blijft door racen met 120 km per uur en plots op de rem trapt als blijkt dat de klok om 23.30 uur aangeeft dat je naar bed moet.

 

Dus zijn hier

4 tips om jouw dag goed  af te ronden en te ontspannen

1.  Doe rustig aan

Doe  geen inspannende lichamelijke activiteiten meer (liefst 3 uur) voor het naar bed gaan. Deze activiteiten verhogen je lichaamstemperatuur en maken je actief. Hierdoor heb je meer moeite om in slaap te vallen.

Om dezelfde reden moet je ook met voeding hier rekening mee houden. Dus eet geen grote zware maaltijden vlak voor het naar bed gaan.                                       

2. Vermijd confrontaties

Het is mooi en goed om tijd door te brengen met je familie, vrienden, partner e.d., ook tot op het laatste moment van de dag. Echter vermijd het starten van confronterende discussies. Een half uur voor het slapen gaan, is niet het ideale moment om met je partner te beginnen over die grote aankoop die je graag wilt, of om te klagen dat je iets dwars zit.

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar denk er eens aan als je ’s avonds laat nog “een goed gesprek” wilt voeren. Stel het uit naar de ochtend of middag. Verandering begint met bewustwording.

3.  Verveel jezelf in slaap

Doe iets saais, in plaats van nog superactief op internet een en ander op zoeken of een heel spannend boek lezen. Doe iets wat vervelend is, zoals was opvouwen, wat papierwerk of lees een paar bladzijden van een moeilijk, saai boek.

4.   Neem een warm bad of warme douche

Het nemen van een warm bad is een uitstekende manier om te ontspannen en alle zorgen en spanning van de dag achter je te laten. Het lijkt wat tegenstrijdig; want door het warme water stijgt je lichaamstemperatuur eerst, maar later zakt het sneller en zal je navenant de avond vordert je gemakkelijker slaperiger voelen. Ook hier geldt (zie punt 1) doe dit niet net vlak voor je naar bed gaat.

Heb je geen bad, neem dan een warme douche. Laat de douche er voor zorgen dat al je spanningen en zorgen van je afstromen en wegglijden.

Tot zover de tips voor vandaag.

Natuurlijk kunnen wij nog veel meer bieden. Waarschijnlijk raad je het al … wij herhalen hier dat wij je verder willen helpen met het leren ontspannen en afbouwen van je dag, zodat je geest zich kan voorbereiden op een ontspannen nacht en dat je leert slapen als een roos.

Wij ontmoeten je graag bij de online training “Lekker Slapen“.

Tot ziens,

Team van Kan Niet Slapen

Laat wat van je horen

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.